Materiale promoționale

Proiectul Redefinirea zonelor de favorabilitate agro-climatică pentru porumb şi grâul de toamnă spre o agricultură inteligentă adaptată la schimbările climatice în România a fost implementat în parteneriat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napica (coordonator), compania INDECO Soft din Baia Mare (P1) şi Universitea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (P2).

În cadrul proiectul Redefinirea zonelor de favorabilitate agro-climatică pentru porumb şi grâul de toamnă spre o agricultură inteligentă adaptată la schimbările climatice în România cea mai importantă realizarea este stabilirea primului sistem de clasificare a favorablităţii generale (termo-pluvio-pedologică) pentru cele mai importante două tipuri de culturi agricole din România: porumb şi grâul de toamnă. Acesta este primul sistem naţional complex de acest tip, iar valoarea lui este amplificată şi de reprezentarea cartografică la nivel naţional la o rezoluţie spaţială foarte bună (11 km x 11 km). Favorabilitatea a fost detectată pe baza datelor climatice istorice (1961-2013), respectiv pe baza estimărilor climatice rezultate din 10 modele climatice regionale pentru două scenarii de evoluţie climatică: moderat (RCP4.5) şi pesimist (RCP8.5) pentru intervalul 2021-2050.

Acest rezultat ştiinţific combinat cu disponibilitatea datelor în platforma cu funcţionalităţi multiple creată în cadrul proiectului (AGROCLIMRO) pentru afişarea distribuţiei spaţiale a datelor, reprezintă un serviciu agroclimatic extrem de util pentru domeniul agriculturii şi siguranţei alimentare şi disponibil gratuit pe site-ul proiectului www.agroclim.ro, în meniul Favorabilitate/Crop suitability. Este, de altfel, primul serviciu agroclimatic disponibil la nivel naţional şi unul cu rezoluţia spaţială dintre cele mai bune din Europa. Din punct de vedere al impactului, acest rezultat este unul extrem de important pe termen scurt şi mediu (până în 2050) întrucât oferă informaţii foarte utile factorilor interesaţi (operatori economici şi factori de decizie) din domeniul agriculturii şi siguranţei alimentare, permiţând alegerea, în funcţie de condiţiile naturale (temperatură, precipitaţii şi sol) şi de resursele disponibile pentru investiţii (irigaţii, ameliorarea solului) a hibrizilor de porumb, respectiv a soiurilor de grâu care se pretează cel mai bine la condiţiile dintr-o anumită locaţie.

Comentariile sunt închise.